Drone RTK

Μέσω του Drone RTK παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής στατικής εικόνας, video και μορφολογικών χαρακτηριστικών, με την ακρίβεια ενός εκατοστού, σε δυσδιάστατη απεικόνιση (άξονες Χ + Y), όπως για παράδειγμα στους χάρτες. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων, με την ίδια ακρίβεια στους άξονες Χ + Υ και τρία εκατοστά ακρίβειας στον άξονα Ζ (ύψος). Αυτή η λεπτομέρεια στις μετρήσεις επιτυγχάνεται μέσω συστήματος επαγγελματικού GPS ενσωματωμένο στο Drone RTK και η επιβεβαίωση του στίγματος σε πραγματικό χρόνο μέσω συνδρομητικού ευρωπαϊκού συστήματος γεωδετικής επαλήθευσης. Οι μετρήσεις ακριβείας παρέχουν πληροφορίες για κλίσεις εδάφους, υψομετρικές διαφορές, ογκομετρήσεις, μετρήσεις αποστάσεων και μετρήσεις εμβαδού. Όλα τα παραπάνω παραδίδονται σε point cloud, σε υψομετρικό χάρτη RGB ή ασπρόμαυρο ή/και σε φωτορεαλιστική απεικόνιση (τεχνική photogrammetry). Τέλος, τα δεδομένα επεξεργάζονται μέσω ειδικών προγραμμάτων για την εξαγωγή πληθώρας τύπων αρχείων.

Παραδείγματα 1 - Ορθομωσαϊκοί δισδιάστατοι χάρτες

Οι ορθομωσαικοί χάρτες χρησιμοποιούνται ιδανικά για τη δυσδιάστατη αποτύπωση μεγάλων εκτάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένωση χιλιάδων φωτογραφιών που δημιουργούν έναν λεπτομερή χάρτη μεγάλων διαστάσεων. Αυτός ο χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση αλλαγών που μπορεί να προκύψουν στο έδαφος με την πάροδο του χρόνου, για την παρακολούθηση της υγείας των φυτών, για τη δημιουργία υψομετρικών μοντέλων και μετρήσεων, ογκομετρήσεων, εμδαδομετρήσεων, αποστάσεων αλλά και ως γεωδετικός χάρτης.

Παραδείγματα 2 - Τρισδιάστατοι χάρτες

Οι τρισδιάστατοι χάρτες έχουν όλες τις ιδιότητες και τα δεδομένα του δυσδιάστατου χάρτη, αλλά μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν σε παρουσιάσεις για καλύτερη κατανόηση της περιοχής που απεικονίζεται.

Παραδείγματα 3 - Χάρτες NDVI

Οι χάρτες NDVI είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος ανάγνωσης και παρουσίασης των δεικτών της υγείας των φυτών. Αυτές τις ενδείξεις τις παίρνουμε από τον τρόπο που τα φυτά αντανακλούν συγκεκριμένα κομμάτια του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η σχέση μεταξύ φωτός και χλωροφύλλης ειναι αυτή που μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε ένα υγειές φυτό από ένα άρρωστο. Αυτοί οι χάρτες είναι ιδανικοί για στοχευμένη ανάλυση αγροτικών εκτάσεων, καταμέτρηση σειρών, καταμέτρηση φυτών, ανάλυση ζιζανίων, εκτίμηση ζημιών, εντοπισμό ασθενειών, καθώς και εκτίμηση διαρροών σε συστήματα άρδευσης.

Παραδείγματα 4 - Υψομετρικοί χάρτες

Οι υψομετρικοί χάρτες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την οπτικοποίηση και την κατανόηση του εδάφους. Χρησιμοποιώντας την χρωματική παλέτα (RGB) μπορούμε άνετα και γρήγορα να διαβάσουμε τις διακυμάνσεις του υψομέτρου. Το σκούρο μπλε χρώμα αντιστοιχεί στα πιο χαμηλά και πιο βαθιά σημεία του χάρτη, όπως χαράδρες, φαράγγια και καθιζήσεις. Το κόκκινο χρώμα, από την άλλη, αποτυπώνει μεγαλύτερα υψόμετρα όπως κορυφές, πλαγιές, σκεπές, δέντρα κτλ. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εδαφικά μοντέλα (DTM) μπορούμε να ορίσουμε και εντοπίσουμε γρήγορα περιοχές επιρρεπείς στις πλημύρες, να σχεδιάσουμε διαδρομές για αρδεύτηκα συστήματα, για τη διαχείριση εντομοκτόνων , ζιζανιοκτόνων και υδάτινων πόρων με ακρίβεια.

Παραδείγματα 5 - Επιπλέον μετρήσεις

Μερικά επιπλέον παραδείγματα, συγκεκριμένων μετρήσεων.

Παραδείγματα 6 - Φωτογραφία

Παραδείγματα 7 - Βίντεο